Hoe werkt een harde schijf?
In de huidige digitale wereld vormen harde schijven een grote rol in ons leven, denk aan de cloud opslag waar op de werkvloer vaak gebruik van wordt gemaakt om documenten gezamenlijk op te kunnen slaan, de kattenvideo’s die op de feed van Instagram verschijnen of de website waar u nu op zit. Alle data die op een telefoon of computer te zien is wordt opgeslagen op een harde schijf.
Hoe werkt een HDD?
Om te begrijpen hoe een harde schijf werkt is het belangrijk om te weten welke onderdelen in een harde schijf essentieel zijn voor het opslaan van gegevens. Het belangrijkste onderdeel is de zo gehete platter, een dunne ronde schijf die is gemaakt van een magnetisch materiaal. Moderne harde schijven hebben meerdere platters, deze worden bovenop elkaar gestapeld om vervolgens met hoge snelheid rond te draaien.
Naast de platters bevat een harde schijf een actuator-arm, deze beweegt nauwkeurig over het oppervlak van de platters. Aan het uiteinde van de arm zit een lees-/schrijfkop bevestigt, deze zorgt ervoor dat er gegevens gelezen en geschreven kunnen worden op het magnetische oppervlakte van de platters.
Hoe wordt data opgeslagen en opgevraagd op een HDD?
Data kan worden opgeslagen met behulp van magnetisme. De magnetische platters worden verdeeld in kleine eenheden genaamd sectoren. Elke sector kan een bepaalde hoeveelheid data bevatten, in de meeste gevallen gaat dit om 512 bytes per sector.
Wanneer data geschreven dient te worden positioneert de actuator-arm (de lees-/schrijfkop) zich op een lege sector van de platter. De kop genereert een magnetisch veld dat ervoor zorgt dat alle magnetische deeltjes op de platter zich een specifieke richting op uitlijnen, deze komt dan overeen met de data die wordt opgeslagen.
Het ophalen van data werkt op een vergelijkbare manier, dit keer plaats de actuator-arm (de lees-/schrijfkop) zich naar waar de opgevraagde data staat opgeslagen. De magnetische deeltjes op de platter wekken een klein elektrisch signaal op in de kop. Dit signaal wordt vervolgens gedetecteerd en door de kop en omgezet in leesbare gegevens.
Deel onze post op uw sociale media!
Hoe werkt een SSD?
De SSD heeft een hele beweging gebracht in de wereld van gegevensopslag. Dit komt dankzij de aanzienlijken beter prestaties en betrouwbaarheid vergeleken met een HDD. Dit maakt dat de SSD niet alleen favoriet is bij de consument maar ook bij professionals. Maar hoe zit deze in elkaar?
Waar een HDD werkt met draaiende magnetische platters en een bewegende lees-/schrijfkop, maakt een SSD gebruik van een volledig andere technologie genaamd NAND flash-geheugen. Bij een NAND flash-geheugen wordt er gebruik gemaakt van geheugencellen die elektrisch worden geprogrammeerd om gegevens op te kunnen slaan. De geheugencellen zijn vergelijkbaar opgedeeld met de platters en sectoren uit een HDD, in het geval van een SSD worden dit blokken en pagina’s genoemd.
Wanneer data wordt geschreven, stuurt de controller in de SSD elektrische ladingen naar de geheugencellen om deze te programmeren. Het proces is niet mechanisch en extreem snel omdat er in tegenstelling tot een HDD geen fysieke bewegingen plaatsvinden.
Bij het ophalen van data leest de controller de elektrische ladingen in de geheugencellen om de opgeslagen data te verwerken tot zichtbare informatie.
Wat is een hybride harde schijf?
Een hybride harde schijf is een opslagapparaat dat zowel de technologie van een HDD als een SSD combineert. Het bevat zowel een magnetische draaiende schijf voor langdurige opslag als een kleinere hoeveelheid snel flashgeheugen voor snellere toegang tot veelgebruikte gegevens. Door deze combinatie biedt een hybride harde schijf een goed balans tussen opslagcapaciteit en prestaties, waardoor het een populaire keuze is voor gebruikers die op zoek zijn naar een snellere harde schijf zonder in te leveren op opslagruimte.
Welke type harde schijf is het beste?
Dit hangt af van het doel van de harde schijf. Heb je snel opslag nodig en is betrouwbaarheid op korter termijn van belang? Dan is een SSD de beste optie. Wordt de harde schijf voornamelijk gebruikt voor langdurige opslag en is snelheid van ondergeschikt belang? Dan is een HDD de meest voordelige keuze. Tegenwoordig liggen de prijzen van SSD’s en HDD’s niet zo ver uit elkaar en wordt een SSD in de meeste gevallen aanbevolen.